מילון המיסוי המלא לרוכשים נכס נדל"ן ביוון
מילון המיסוי המלא לרוכשים נכס נדל"ן ביוון
חשוב לציין כי הכתבה הנוכחית אינה ייעוץ או המלצה על האופן שבו יש לנהוג בכל הנוגע לתשלום מיסים כאלו או אחרים. הכתבה הנ"ל הינה סקירה של המידע הידוע לנו, כפי שהוא. אנו ממליצים לכל רוכש להתייעץ עם אנשי מיסוי מקצועיים על מנת לקבל החלטה כיצד עליו לנהוג בכל הנוגע לתשלום המס בישראל.
נתחיל בסקירה קצרה של המיסים המשמעותיים שיש לשלם ביוון בגין רכישת או אחזקת נכס.
מיסוי במעמד רכישת נכס ביוון
במעמד החתימה על רכישת נכס ביוון ישנם מספר תשלומים או מיסים שיש על כל אדם לשלם. בפסקה הבאה נביא לפניכם הסברים על תשלומים אלו וגם הערכה לחישוב סכום התשלום.
מס רכישה
מס רכישה הינו תשלום שיש לשלם כאשר אנו רוכשים דירה. גובה המס הינו 3.09% משווי הדירה כפי שהמדינה מעריכה וקובעת ולא בהתאם להסכם הרכישה שאנו חותמים עליו. בדרך כלל העלות תהיה הגבוהה בין סכום ההסכם לסכום שהמדינה דורשת.
מס נוטריון – תשלום בעת רכישת נכס
כאשר אנו רוכשים נכס ביוון, הנוטריון היווני הינה הסמכות שבה מתבצעת החתימה על העסקה. מעבר לכך תפקיד הנוטריון לאשר על סמך מסמכים רשמיים כי הנכס תקין בהיבט התכנוני. התשלום לנוטריון בעת החתימה על ההסכם עומד בדרך כלל בין 1.5%-1.8% מגובה סכום הרכישה.
חשוב לציין: הנוטריון היווני הינו משרד ממשלתי בעל הסמכות הגבוהה ביותר בכל נושאי הנדל"ן. לעומת הנהוג בישראל כי נוטריון הינו עורך דין בעל "הכשרה" נוטריונית.
מס טאבו- תשלום בעת רכישת נכס
כמו לנוטריון היווני, גם למשרדי הטאבו בדרך כלל חל תשלום משוער של 0.5% מסכום הרכישה עבור הרישום בפועל שנעשה כל שם רוכש הנכס.
מיסים שוטפים, מס רווח הון וקצת על אמנת המס בין ישראל ליוון
מס שבח (מס רווח הון)
מס רווח הון או מס "שבח" כפי שנהוג לכנותו בישראל הינו מס על הרווח שנוצר בין רכישת הדירה לבין מכירתה. כבר מעל 10 שנים לא חל על מוכרי הנכסים תשלום מס בגין רווחי הון.
כמובן שמדובר בעסקאות של אנשים פרטיים ולא עסקאות תחת חברות.
משמעות הדבר הינה כי במידה ורכשתם בית ב 70,000 אירו ומכרתם אותו לאחר שנתיים ב 125,000 אירו, על היתרה של 55,000 אירו (הרווח) לא תצטרכו לשלם מס ביוון.
אך האם תצטרכו לשלם על הרווח מס בישראל?
מדינת יוון מהווה כיום מפלט מס לישראלים מהביטי רווח הון בגין מכירת נכסי נדל"ן.
אמנת המס בין ישראל ליוון אשר מגדירה את ההתנהלות המיסוי בין המדינות רומזת כי אין צורך לשלם בישראל מס, בנוסף למס ששולם במדינת המטרה, קריא יוון.
מכך נובע כי אינדיבידואלים אשר מוכרים נכס, לא יחול עליהם מס רווח בישראל.
*חשוב לציין כי במידה ואדם מוכר יותר משני נכסים בשנתיים, יתכן ורשות המיסוי היוונית תראה בו כישות עסקית ולא כאדם פרטי ואז תגבה מס כמקובל מחברות ואנשי עסקים.
אנפיה (מס רכוש)
אנפיה הינו מס המשולם פעם בשנה עבור הנכס. המס הינו מס פרוגרסיבי ומשמעות הדבר הינה כי במרץ עד מאי בשנה הנוכחית נשלם את המס של השנה הקודמת. לדוגמא במאי 2019 נשלם את המס עבור אחזקת הנכס בשנת 2018.
גובה המס בדרך כלל נמוך מאוד, לרוב יעמוד על כ 3-6 אירו למטר. על מנת לפשט את האמור, להלן דוגמא פשוטה של חישוב מס האנפיה. בעבור דירת 60 מטרים בשכונת קולונוס נשלם מס של 3.5 אירו כפול 60 שזה 210 אירו לשנה. המחיר פר מטר נקבע בהתאם לשכונה ולאזור בו נמצא הנכס ולעיתים גם בהתאם לבניין עצמו.
מס בגין הכנסות על שכר דירה
כאשר אנו משכירים דירה ביוון חלה עלינו החובה לשלם מס בעבור ההכנסות שלנו שהתקבלו משכר הדירה.
מס שכר הדירה הינו מס מדורג. זאת אומרת שעבור הכנסה שנתית של עד 12,000 אירו בשנה מדרגת המס תהיה 15%.
שאלה נפוצה בקרב משקיעים הינה "האם יש הבדל באם ההכנסה מקורה בנכס אחד או במספר נכסים?".
התשובה הפשוטה הינה כי אין לזה חשיבות. מדובר בסך ההכנסות משכ"ד שהתקבלו, ללא קשר למגוון הנכסים.
האם אמנת המס בין ישראל ליוון פוטרת אותנו כתושבי ישראל מתשלום מיסים בארץ בגין הכנסות מנכס ביוון?
אן אנחנו שוב חוזרים לדבר על אמנת המס בין ישראל ליוון.
הגרסה האנגלית של אמנת המס טוענת לדעת רבים כי אין לשלם מס שיור בארץ, זאת אומרת כי אם שילמנו מס ביוון לא חל עלינו להשלים שום תשלום מס בארץ. לכן, במידה ושילמנו 15% מס על תקבולי שכ"ד, אין צורך בתשלום נוסף הארץ.
לעומת זאת, אמנת המס בעברית גורסת לדעת רבים כי יש צורך בתשלום מס בישראל גם אם שילמנו מס ביוון. מה נכון אתם שואלים? אין תשובה חד משמעית, זה תלוי בשואל, בנשאל ובמזג האוויר.
כנ"ל לגבי מס על רווח הון העת מכירת הנכס. כאן השאלה יותר קשה שהרי לא נהוג כיום תשלום מס שבח ביוון. אז מה הפרשנים אומרים? יש כאלו שיטענו כי תשלום של 0% הינו תשלום בכל זאת, אחרים יטענו כי מכיוון שלא משלמים ביוון יש צורך להשלים מס בארץ.
רציתם תשובה ברורה אבל השטח האפור די גדול בנושא המיסים שיש לשלם ביוון.
משהו לא ברור או מובן? יש לכם תיקונים לשלוח לנו או סתם רוצים להתייעץ? אנחנו כאן בשבילכם